Telenet schakelt analoge radiosignaal via de kabel af vanaf 11 februari

Vanaf dinsdag 11 februari zal Telenet het analoge radiosignaal via de kabel afschakelen in Vlaanderen en Brussel. De afschakeling verloopt in fases tot 22 april. Door deze verouderde technologie stop te zetten, komt er ruimte vrij op het kabelnetwerk voor steeds toenemende digitale toepassingen zoals video streamen, online gamen, foto’s doorsturen… Om alle klanten voldoende tijd te geven om zich te informeren en een oplossing te voorzien, communiceerde de operator reeds vorig najaar voor het eerst over deze actie. Alle klanten ontvangen onder de noemer ‘De Signaal Switch’ een brief of mail met meer uitleg met mogelijke oplossingen om radio te blijven luisteren.

De Signaal Switch

In oktober vorig jaar kondigde Telenet aan tussen 2020 en eind 2021 het analoge radio- en televisiesignaal via de kabel stop te zetten. Telenet biedt als één van de weinige operatoren van Europa nog het analoge kabeltelevisie en -radiosignaal aan. Vijftien jaar na de lancering van digitale televisie, kijkt meer dan 90% van de klanten digitaal. Tegelijk stijgt het internetverkeer jaarlijks met 30 tot 40%. Het bedrijf nam na beraad dan ook de beslissing om de analoge rijvakken op zijn kabel efficiënter te benutten en zo ruimte vrij te maken voor het steeds toenemende digitale verkeer. Duidelijke communicatie en het voorzien van geschikte oplossingen voor iedereen staat centraal. Telenet realiseert zich dat het omschakelen naar een ander signaal niet voor alle klanten even gemakkelijk zal zijn. Het bedrijf engageert zich om alle klanten maximaal te helpen bij deze overstap.

Afschakelen van analoge radio via de kabel

Tussen 11 februari en 22 april 2020 wordt het analoge radiosignaal via de kabel in heel Vlaanderen en Brussel in fases afgeschakeld. Alleen radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos in huis zijn verbonden, zullen niet langer een signaal ontvangen. Radio luisteren in de auto zal bijvoorbeeld nog steeds werken. Alle klanten ontvingen enkele weken op voorhand een brief of e-mail waarin werd uitgelegd hoe ze kunnen nagaan of er voor hun radiotoestel impact is. Telenet heeft geen cijfers over hoeveel klanten gebruik maken van deze technologie om thuis radio te luisteren.

Oplossingen voor radio

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Onder andere naar de radio luisteren via een decoder van Telenet, internetradio, of DAB+, de nieuwste digitale radiostandaard.  Klanten kunnen ook nog steeds analoge radio beluisteren via een radioantenne.  Telenet bezorgt alle klanten die dat vragen een gratis radioantenne. De communicatie, oplossingen en impact van het afschakelen van het radiosignaal werd afgelopen najaar getest in netwerkregio’s Beringen en Lochristi. De omschakeling gebeurde daar soepel.

Lees het volledige bericht op de website van Telenet.