
By loading the video, you agree to Vimeo’s privacy policy.
Learn more
DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting, digitale radio via de ether. De «+» slaat op een verbeterde versie van DAB. DAB+ biedt digitale geluidskwaliteit en er is ruimte voor nog meer radiozenders. Het signaal gaat op dezelfde manier gratis je radiotoestel binnen. In Europa wordt DAB+ gezien als de opvolger van de FM.
De VRT begon in 1997 met DAB uitzendingen, waarmee alle VRT-radionetten te beluisteren waren in de digitale ether. In 2015 werd er ook een commercieel netwerk opgestart. Vandaag zijn zo goed als alle landelijke radiozenders aanwezig op DAB+.
Niet alleen in Vlaanderen zendt men uit via DAB+, ook in Wallonië zijn de radiozenders actief in de digitale ether. In landen zoals Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland en de UK verloopt het radioluisteren meer en meer digitaal, waaronder DAB+.
Neen, naast de aanschaf van je digitale radio zijn er geen extra kosten. Voor het luisteren via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht), net als FM en is gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
Neen. DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht), terwijl internetradio gestreamd wordt door een telecommunicatienetwerk. Het streamen van internetzenders brengt kosten met zich mee, afhankelijk van de tarieven van de provider.
Om de digitale signalen te ontvangen is er een radio nodig met DAB+ ontvangst. De meeste digitale ontvangers ontvangen naast DAB+ nog steeds FM. Wanneer je een nieuw radiotoestel aankoopt, vraag je het best naar een DAB+ toestel, zodat je direct kunt genieten van de extra stations en digitale geluidskwaliteit
Met DAB+ kan je meer zenders ontvangen en krijg je een digitale geluidskwaliteit. Een DAB+ toestel is eenvoudig te bedienen en je krijgt ook extra informatie op het scherm van je radiotoestel, zoals bijvoorbeeld het weerbericht.
Nog niet meteen. Indien meer en meer mensen digitaal naar de radio luisteren, zal FM-ontvangst minder relevant worden.
Ja, want de analoge FM-toestellen kunnen DAB+ niet ontvangen. Bij de aanschaf van een nieuwe radio let je op dat DAB+ vermeld wordt aan de hand van een sticker of in de beschrijving. Meer informatie bij de elektronicawinkel bij jou in de buurt.
De ontvangers zijn te krijgen in alle maten en kleuren. Gaande van wekkerradio’s tot autoradio’s en HiFi systemen. Wanneer je van alle digitale mogelijkheden wil gebruikmaken, kies je voor een radio met een klein beeldscherm. Meer informatie bij de elektronicawinkel bij jou in de buurt.
Op het internet zijn er al veel DAB+ radio’s terug te vinden. Daarnaast hebben zowat alle elektrozaken zulke toestellen te koop.
Om de internetzender te beluisteren heb je een goede internetverbinding nodig. Thuis vormt dat geen probleem, maar voor mobiel gebruik is dat minder interessant. DAB+ garandeert een robuuste verbinding. Het streamen van internetzenders brengt kosten met zich mee, afhankelijk van de tarieven van de provider. Met een DAB+ ontvanger zijn deze problemen eenvoudig van de baan.
DAB+ is zo goed als in heel Vlaanderen te ontvangen. Zowat 99% van het Vlaamse grondgebied heeft goede mobiele ontvangst buiten (auto). Binnenhuis bereikt DAB+ momenteel 92% van de Vlamingen. Dat wordt in de komende maanden verhoogd naar meer dan 97%. De ontvangst binnen hangt af van bebouwing en constructies ter plaatse.
Op dit ogenblik zijn er drie verschillende DAB+ netwerken in de lucht. Dat verklaart ook waarom er soms een verschillend bereik kan zijn tussen bepaalde radiozenders.
Op het netwerk 11A, dat in handen is van Norkring, zenden de Vlaamse commerciële radiozenders uit:
Het netwerk 12A wordt in Vlaanderen gebruikt door de VRT. De operator van dit netwerk is Broadcast Partners. Hierin zijn de volgende zenders opgenomen:
Tot slot zijn er nog de netwerken 5A en 5D. Deze worden ook geëxploiteerd door Norkring. Hierop zijn de volgende zenders te vinden:
Wanneer je voor het eerst je DAB+ ontvanger aanzet zal er een autoscan uitgevoerd worden. Je toestel gaat alle beschikbare radiostations in de buurt in een alfabetische lijst zetten. Het is goed om je toestel regelmatig een autoscan te laten uitvoeren om te zien of er extra radiostations zijn bijgekomen.
Het netwerk van de VRT en dat van de commerciële omroepen zijn niet gelijk. Het is dus in uitzonderlijke situaties mogelijk dat je op sommige plaatsen maar één van beide netwerken ontvangt.
FM is een analoog signaal. Elk radiokanaal wordt rechtstreeks op een aparte frequentie in de ether gestuurd.
DAB+ is een digitaal signaal. Dit wordt samen met andere radiokanalen gecodeerd in één datastroom die dan op een bepaalde frequentie (Multiplex) in de ether gestuurd wordt.
Het coderen en samenbrengen van de DAB+ kanalen in een Multiplex duurt ongeveer één seconde.
Daarom is er een tijdverschil van één seconde tussen FM en DAB+.
Ja, DAB+ is uitermate geschikt voor onderweg en kan in de wagen ontvangen worden, mits je beschikt over een DAB+ radio en antenne. Langs de snelwegen is de DAB+ ontvangst uitstekend, met een buitenhuisdekking van 99 procent voor de Vlaamse bevolking.
Momenteel worden de DAB+ ontvangers niet altijd standaard in nieuwe auto’s gemonteerd. Sommige merken doen het wel, andere bieden het als optie aan of mee in een extra pakket. Streven is dat alle automerken DAB+ standaard mee gaan leveren.
Afhankelijk van het model van de ingebouwde autoradio kan dit omgevormd worden. Hiervoor zijn o.a. DAB+ adapters beschikbaar die aan te sluiten zijn op de huidige radio (afhankelijk van het model), DAB+ antennes en een of twee Din-DAB radio’s . Voor meer informatie hierover kan je je wenden tot je garagist.
De DAB+dekking in Vlaanderen gaat op de meeste plekken goed. Maar de dekking kan in uitzonderlijke gevallen toch gehinderd worden door omgevingsfactoren.
Het is helaas niet mogelijk Vlaamse radiostations in het buitenland via DAB+ te ontvangen. Indien u een digitale DAB+ radio met bluetooth en/of internet-ontvanger heeft, dan kunt u wel naar Vlaamse radiostations luisteren via IP (via bluetooth dient u dan uw apparaat te koppelen met een IP-ontvanger). Ook is het mogelijk het radiostation te beluisteren via de internet-stream van het station. Dit laatste kan voor u, afhankelijk van uw (mobiele) abonnement, wel kosten meebrengen voor dataverkeer. Meer informatie daarover kunt u opvragen bij uw (mobiele) provider.
Je digitale ontvanger werkt ook in het buitenland, want DAB+ is een Europese norm. Je dient hiervoor een autoscan uit te voeren, waardoor de radio de zenders van dat land zal vinden. Veel landen bieden DAB+ radiostations aan, maar nog niet alle landen. DAB+ is in Europa o.a. te ontvangen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Denemarken, Noorwegen, Nederland, Engeland en Frankrijk.
Heb je een vraag die niet wordt opgelost door bovenstaande antwoorden of door de video?
Stuur dan een e-mail met je vraag naar infonl@dabplus.be en dan helpen wij je zo spoedig mogelijk verder.