59 lokale radio’s experimenteren met DAB+

In totaal zullen de komende maanden 59 lokale radio-omroeporganisaties via DAB+ te beluisteren zijn, daarvoor worden de krachten per provincie en in Brussel gebundeld. Het gaat om diverse proefprojecten, op termijn wil Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle, dat de lokale radio’s ook een definitieve plaats krijgen op DAB+. “In Vlaanderen hebben we een heel groot en rijk aanbod van lokale radio’s. Ook zij moeten de mogelijkheid krijgen om aanwezig te zijn op de platformen van de toekomst”, aldus Dalle.

In de loop van de komende weken en maanden zullen er heel wat nieuwe lokale zenders verschijnen op DAB+ radio’s. Dit is het gevolg van diverse proefprojecten die minstens een jaar zullen duren. Vorig jaar kondigde Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle, aan dat alle lokale radiozenders deel zouden kunnen nemen aan een proefproject, de VRM lanceerde in december de oproep om deel te nemen aan de proefprojecten waardoor ook zij een plaatsje krijgen op DAB+. DAB+ is één van de nieuwe manieren van radio luisteren en staat voor Digital Audio Broadcasting. DAB+ is dus digitale radio via de ether en is de opvolger van FM. Vanaf 1 januari 2023 zal in principe elke nieuwe radio een digitale ontvanger hebben.

DAB+ is, naast internetradio, dé technologie van de toekomst voor radiomakers. DAB+ is veel minder storingsgevoelig en ook visuele informatie (bvb. foto’s of slides) kunnen meegegeven worden met het audiosignaal. Maar bovenal: de FM-band zit vandaag vol, als er in de toekomst nog nieuwe zenders willen bijkomen, dan moet dat via DAB+. De Vlaamse regulator voor de media (VRM), die verantwoordelijk is voor het toekennen van de tijdelijke zendvergunningen, maakt nu bekend dat in totaal 59 lokale radio’s meedoen aan diverse proefprojecten. Er wordt provinciaal gewerkt en Brussel wordt toegevoegd aan Vlaams-Brabant. Per provincie doen 8 tot 15 lokale radio’s mee.

Toekomstverhaal

Deze primeur geeft een serieuze digitale impuls aan de lokale zenders. Al iets meer dan 30 Vlaamse radiozenders zijn vandaag te beluisteren op DAB+, daar komen nu per provincie tussen de 8 à 15 lokale zenders bij. Met de ervaringen die er in het komende jaar worden opgedaan, wil minister Dalle schrijven aan een ambitieus toekomstverhaal voor de lokale zenders in Vlaanderen en Brussel:

“Wanneer je ziet hoe gepassioneerd lokale radiomakers zijn in heel Vlaanderen en Brussel, kan je alleen maar vaststellen: radio zit in ons bloed. Net daarom vind ik het heel erg belangrijk dat ook kleinere, lokale radio’s meestappen in het nieuwe digitale verhaal. De luisteraar wordt alvast verwend met een groter aanbod lokaal,” aldus minister Dalle.

Lees hier het volledige artikel.