Vlaamse radio’s organiseren Week van de Digitale Radio

De eerste editie loopt tussen 12 en 16 november

Alle Vlaamse landelijke radiozenders zetten van 12 tot en met 16 november een “week van de digitale radio” op. Gesteund door Vlaams Mediaminister Sven Gatz zullen ze radioluisterend Vlaanderen beter vertrouwd maken met de voordelen van digitale radio (DAB+).

De uitrol van DAB+ komt  in een stroomversnelling. Tijdens de Week van de Digitale Radio zullen alle landelijke omroepen (de vijf publieke zenders Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM en de commerciële zenders Qmusic, Joe en Nostalgie) ruime aandacht schenken aan de omschakeling naar digitale radio. “Deze week wordt een eerste speerpunt om de consumenten aan te sporen hun radiotoestel te vervangen door een DAB+-toestel”, zegt minister van media Sven Gatz.

Op initiatief van minister Gatz werd een stuurgroep Digital Radio Vlaanderen opgericht, met de betrokken mediabedrijven, netwerkoperatoren en de overheid. De stuurgroep heeft de opdracht de uitrol van digitale radio in Vlaanderen op gang te brengen via campagnes, engagementen, concrete acties, afspraken met belangrijke medespelers als de retailsector en de autosector. Die laatste is van groot belang aangezien er erg veel in de auto naar de radio wordt geluisterd.

In september werd een nulmeting verricht om een stand van zaken van het digitaal luisteren op te maken. De resultaten van die meting zullen tijdens de Week van de Digitale Radio bekend worden gemaakt. Ook voor 2019 en 2021 werden al metingen geprogrammeerd om de evolutie op te volgen. Ten vroegste twee jaar nadat de helft van de radioluisteraars is overgeschakeld naar DAB+ kunnen de uitzendingen via FM worden afgeschaft.

Minister Gatz heeft al heel wat stappen gezet om de invoering van digitale radio in Vlaanderen te realiseren.  Hij stelde o.a. een nieuw frequentieplan op en breidde de capaciteit uit voor DAB+, het platform voor digitale radio waarnaar de meeste andere Europese landen ook aan het overschakelen zijn. Vandaag zenden alle Vlaamse landelijke radiozenders al uit op DAB+.

Minister Gatz beseft dat de doorgroei naar digitale radio een werk van meerdere jaren zal zijn: “Daarom zullen we een strak sensibiliseringsbeleid voeren om de uitrol van digitale radio te stimuleren. We zullen met onze partners uit de stuurgroep nog heel wat initiatieven uitwerken, zoals bijzondere acties rond de feestdagen en tijdens de komende Autosalons. Ook de organisatie van een Dag van de digitale radio staat op het programma.”

DAB+ heeft als voordeel dat het platform betere kwaliteit biedt en minder storingsgevoeling is als FM. Het laat toe meer radiozenders in de ether te brengen, waardoor de luisteraars meer keuze krijgen. Dat is trouwens nu al het geval: minister Gatz zorgde er al voor dat er naast landelijke radiozenders ook semi-landelijke commerciële radiostations werden opgericht, die op korte termijn ook digitaal zullen uitzenden.