Uitbreiding voor capaciteit DAB+

De Vlaamse Regering heeft haar definitieve goedkeuring gegeven aan een besluit van Mediaminister Sven Gatz dat de capaciteit voor digitale radio uitbreidt met een derde DAB+-platform. Dit platform zal het mogelijk maken om zeker twaalf bijkomende landelijke radiokanalen te laten uitzenden.

Gisteren heeft de commissie Media decretaal vastgelegd dat ook de commerciële netwerkradio’s uiterlijk op 1 september 2019 verplicht op DAB+ moeten uitzenden. Dit bijkomend DAB+-platform zorgt voor de nodige capaciteit. Het besluit over het nieuwe platform en een oproep voor kandidaten zal midden juni in het Staatsblad verschijnen. Kandidaten kunnen een dossier indienen bij de Vlaamse Regulator voor de Media. Ten laatste 120 dagen na de publicatie van die oproep kent de VRM de licenties toe.

Met de hervorming van het radiolandschap die minister Gatz aan het doorvoeren is, wil hij Vlaanderen met de andere Europese landen de overstap laten maken naar digitale radio, via DAB+. Daarvoor werd een nieuw frequentieplan ontworpen en zag een nieuwe categorie radio’s, de commerciële netwerkradio’s het licht. De uitbreiding van het aantal DAB+-platformen past in dat plaatje.

De VRT-radiozenders nemen sinds eind jaren ’90 het eerste DAB+-platform in. Vanop het tweede platform, dat in een vorige regeerperiode in concessie is gegeven aan Norkring, zenden de landelijke commerciële zenders Qmusic en Joe uit, net als andere radiozenders als Topradio en VBRO. Dit tweede platform zit daarmee haast vol, terwijl er in de toekomst nog nieuwe, bijkomende zenders digitaal zullen uitzenden. Daarom was een derde DAB+-platform nodig. Het zal plaats bieden aan minimum 12 bijkomende landelijke radiokanalen.

Sven Gatz: “Door de capaciteit uit te breiden zullen meer zenders in de toekomst via DAB+ kunnen uitzenden. Op die manier krijgt de consument meer radio-aanbod. Dat is naast de betere luisterkwaliteit één van de factoren om van DAB+ een succesverhaal te maken. Hoe meer kanalen digitaal worden uitgezonden, hoe meer luisteraars het immers de moeite zullen vinden om digitaal naar de radio te luisteren.”